nedelja, 5. maj 2013

ŠPANCI IN PORTUGALCI NA TEČAJ NEMŠČINE


Španci in Portugalci se v letu 2012 množično odločajo za tečaje nemščine
Španci, Portugalci in mnogi drugi iz držav, ki jih je gospodarska kriza najhuje prizadela, so se množično začeli učiti nemščine in tako upajo, da bodo lahko dobili službo v državi z najmočnejšim in največjim gospodarstvom v Evropi, so sporočili z nemškega Goethe Instituta.

Kar 50-odstotna rast učencev nemščine v Španiji
Podatki agencije za promocijo nemškega jezika in kulture Goethe Institut kažejo, da se prebivalci Južne Evrope, kjer je predvsem med mladimi stopnja brezposelnosti zelo visoka, množično začenjajo učiti nemško. Statistični podatki tudi kažejo, da je število priseljencev iz Španije, Grčije in Portugalske v Nemčijo močno naraslo.
Število Špancev, ki se želijo učiti nemškega jezika, je leta 2011 naraslo za vrtoglavih 50 odstotkov, in sicer iz šest tisoč, kolikor jih je bilo leto poprej, na devet tisoč. Na Portugalskem se je število tistih, ki se učijo nemško, povečalo za 20 odstotkov.

Znanje nemščine pri delodajalcih zaželeno
Rast nemškega gospodarstva je bila lani triodstotna, stopnja brezposelnosti pa je bila na najnižji stopnji v zadnjih dveh desetletjih. Španija počasi drsi v recesijo, stopnja brezposelnosti pa dosega nove rekorde, saj je brez dela tam že več kot 20 odstotkov prebivalcev.
Veliko podjetij v Nemčiji zdaj išče izurjene delavce, velikokrat pa naletijo na težavo, saj iskalci zaposlitve ne znajo nemško. Po besedah Herberta Brückerja, strokovnjaka za priseljence na nemškem Inštitutu za raziskave zaposlovanja, so delodajalci večinoma precej zahtevni glede znanja nemščine pri morebitnih zaposlenih.

Vse več navdušenja nad nemščino tudi v Franciji
Tega so se očitno zavedeli tudi iskalci zaposlitve, zato je povpraševanje po nemških tečajih v številnih jezikovnih šolah tako skokovito naraslo.
Sicer pa je število tistih, ki se želijo učiti nemščine, naraslo tudi v Italiji, in sicer za 14 odstotkov, v Grčiji za deset, v Franciji pa za osem odstotkov. V svetovnem merilu pa je število ljudi, ki se učijo nemško, naraslo za 7,5 odstotkov na skupno 235 tisoč oseb.

Celotna objava je povzeto po članku STA od 6.3.2012.
Kako pa v Sloveniji? O potrebah sosedov, ki so jih predstavili na zaposlitvenem sejmu junija 2012 v Mariboru smo že pisali. Kljub poglabljanju krize jezikovne šole ne opažajo povečanega vpisa za nemški jezik.

Vajam in uporabi nemškega jezika specifično za delo na nemško govorečem področju je namenjen model učenja pri NIKI-PIKI.
 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar